τηλ: +30 6937562454

Εμείς η μεταπολεμική γενιά των πρώην πολιτικών προσφύγων της Πολωνίας, οι συγγενείς και φίλοι μας, συγκροτήσαμε μια Άτυπη Ομάδα Προβληματισμού και Δράσης με σκοπό:

Α) Τη σύσφιξη των μεταξύ μας σχέσεων.

Β) Τη διατήρηση της  μνήμης και της ιστορίας των γονιών μας και την ενημέρωση της κοινωνίας για την ιστορία αυτή.

Γ) Την ανάπτυξη πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων με σκοπό τη συμβολή μας στη διατήρηση και προβολή του πολιτισμού και των παραδόσεων μας αλλά και την ανάδειξη των προερχομένων από τον χώρο μας δημιουργών.

Δ) Προώθηση της μεταξύ μας συνεργασίας και αλληλεγγύης, σε επαγγελματικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο.

 

Για την εκπλήρωση των ανωτέρω σκοπών η Άτυπη αυτή Ομάδα, η οποία σημειωτέον είναι ανοιχτή σε όποιον ή όποια από εμάς επιθυμεί να συμμετάσχει στις ανά δεκαπενθήμερο συναντήσεις της, προέβη μεταξύ άλλων στη δημιουργία μιας  ιστοσελίδας ( blog ) υπό τον τίτλο «ΜΕΤΑ»

Στο blog http://www.meta.org.gr/ θα αναρτώνται όλες οι πληροφορίες που θα αφορούν τις δραστηριότητες μας.

Για ακόμη καλύτερη επικοινωνία έχει ήδη δημιουργηθεί η ηλεκτρονική διεύθυνση meta4916@gmail.com. Στην διεύθυνση αυτή μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στις εκδηλώσεις, να στείλετε ενημερωτικό ή φωτογραφικό υλικό, ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία επιθυμείτε.

 

 

Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τους ΜΕΤΑ

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στους ΜΕΤΑ, στο πως δημιουργήθηκαν και το πώς έγιναν μια Άτυπη Ομάδα, για όλους εμάς τους απογόνους του Εμφυλίου Πολέμου από την Πολωνία, όπου κατέφυγαν ΜΕΤΑ τον Εμφύλιο οι Έλληνες ως Πολιτικοί Πρόσφυγες .

Μπορεί κάποιοι να αναρωτιούνται και κυρίως από τους ίδιους τους ΜΕΤΑ, δηλαδή τους ανθρώπους μας, που βέβαια ως ένα βαθμό είναι και δικαιολογημένες οι αμφιβολίες, για το τι είναι και προτίθεται να κάνει μια Ομάδα, άτυπη- έτσι από το πουθενά.

Ε, λοιπόν εγώ λέω ότι, εξ αρχής η όλη προσπάθεια ήταν καθαρά ανθρώπινη και δεν είχε κανένα υπονοούμενο πολιτικό η άλλο σκεπτικό.

Η μικρή ιστορία λοιπόν.

Όπως γνωρίζεται υπάρχει στο Ιντερνέτ, όπου το φόρουμ [nk.pl] απευθύνεται στις διάφορες τάξεις του παρελθόντος –και όχι μόνο-των σχολείων στην Πολωνία. Από εκεί –και με αυτή την αφορμή-βρεθήκαμε οι ΜΕΤΑ, μετά από πολλά χρόνια με πολλούς γνωστούς και αγνώστους, φίλους και μη, άλλα με ανθρώπους με κοινά χαρακτηριστικά και κοινά βιώματα, δηλ. ανθρώπους μεγαλωμένους στην Πολωνία. Με άλλα λόγια με εκείνους τους ανθρώπους, που φυσικά και λογικά μας συνδέει μια άγραφη «συγγένεια». Η ζωή και η ιστορία μας συνδέει και η πορεία μας –από τον Εμφύλιο και ΜΕΤΑ, μέχρι σήμερα μας διαφοροποιεί όπως και να το πάρουμε, θέλοντας και μη.

Εγώ προσωπικά ήμουν «αποστασιοποιημένος» από την –παλιά προσφυγική κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους –της ζωής και μη, μπορεί και ασυνείδητα -η συνειδητά να είχα θεωρήσει ότι, όλα αυτά έχουν τελειώσει για μένα, μιας και μπήκα βαθιά στην ελληνική κοινωνία και κινούμε σαν το ψάρι μέσα στο νερό-που λέμε. Σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο και το γεγονός ότι, αφήνοντας το Κροστσιένκο το 1962 μπήκα σε μια άλλη –δική μας πάλι κοινωνία-στο Πολίτσε-Στεττίνο, όπου είδα καθαρά ότι και πάλι αναπαράγουμε τα ίδια, δηλαδή –όπως πάντα συμβαίνει με την προσφυγιά-την ατέλειωτη, κουραστική και επίμονη σχέση με την ίδια μας την ιστορία. Αυτά τα λίγα προσωπικά για να αναδειχθούν οι μεταξύ μας ομοιότητες.

Επιστρέφω και πάλι στο ωραίο αυτό εγχείρημα της εποχής μας –που είπα ήδη-στο φόρουμ [nk.pl]. Μέσα λοιπόν από τα αγαθά της ηλεκτρονικής επικοινωνίας -προέκυψαν διάφορες επαφές, επαφές και με άγνωστα άτομα, που βέβαια ήταν γνωστά από τα ιδιαίτερα στοιχεία –που είπα πιο πάνω-ήταν σαν να γνωρίζεις από την αρχή έναν –παλιό και χαμένο αδελφό η αδελφή. Αναπτύχθηκαν επαφές με διάφορα άτομα, όπως ήταν φυσικό.

Καθοριστικά σημεία

1. Αρχες 2009.Επαφές- Φόρουμ nk.pl

Σε μια τηλεφωνική και πολύ συγκινητική επαφή –ΜΕΤΑ από τριάντα και πλέον χρόνια-με τον παιδικό μου φίλο Ηλία, ύστερα από δύο τρία τηλεφωνήματα πρότεινα μια συνάντηση –ακριβώς στο Κροστσιένκο-για όλους τους εκ Πολωνίας-για το καλοκαίρι του 2010. Ο ίδιος ανάρτησε στο Φόρουμ –νομίζω την άλλη μέρα –το γνωστό Φόρουμ KROSTSIENKO, όπου διαμορφώθηκαν οι επαφές και αναπτύχθηκαν οι διάφορες «συνομιλίες » μεταξύ μας.

Όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες, που βέβαια προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε -κάθε φορά με την βοήθεια μερικών ατόμων, που θα αναφέρω πιο κάτω.

2. Περίοδος μέχρι το Φθινόπωρο του 2009. Ακολούθησαν οι μικρές-ολίγων ατόμων- επαφές. Χαρακτηριστικά και καθοριστικά είναι η ιδιοσυγκρασία και η αυθόρμητη-συγκινητική προσωπικότητα των ατόμων εκείνης της σπίθας-της αρχικής, ανθρώπινης δίψας για συνάντηση –επαφή με αγνώστους, φίλους και μη όπως είπα .Τα άτομα αυτά το ωραίο δίδυμο Μπέμπας-Λάζου – διαχρονική η μεταξύ του σχέση- ο εξ αρχής συγκαταβατικός και ενθαρρυντικός Τάκης Τ. και εγώ συναντηθήκαμε αρκετές φορές και τα λέγαμε όμορφα και δημιουργικά. Εκείνη την εποχή δεν είχαμε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μας, τουλάχιστον δεν έπεφταν κάποιες καθαρές προτάσεις για εγχείρημα. Όμως –πιστεύω όλοι μας γνωρίζαμε - αισθανόμασταν, ότι θα γίνει κάτι και μάλιστα στο άμεσο μέλλον. Η ίδια η ζωή τα ξεβράζει όλα και η φύση του ανθρώπου είναι –από μόνη της-δημιουργική και δυναμική. Η ισότητα και το καλοπροαίρετο κλίμα ενθάρρυνε τις σκέψεις μας. Έτσι στις 17 Νοεμβρίου 2009 έγινε η διευρυμένη συνάντηση με ανθρώπους από το Φόρουμ και μη. Συναντηθήκαμε εκείνο τα βράδυ για να γνωριστούμε πρώτα, να γλεντήσουμε και –όσο ήταν δυνατόν –να τα πούμε. Εκεί βρέθηκαν τα άτομα που ανέφερα [Μπέμπα-Λάζος και Τάκης Τ.], ήρθαν τα δύο κορίτσια από το Βόλο [ Νίκη Κ. και η Γεωργία Γκ. από το Φόρουμ], η Ελένη Γ., ο Ζήσης Μ., ο Γιώργος Μ. και ο Μπάμπης Β., κατευθείαν από το αεροδρόμιο. Υπάρχει και σχετική αναμνηστική φωτογραφία. Από εκεί και πέρα τα πράγματα απέκτησαν δυναμισμό και οι συναντήσεις μας έγιναν τακτικές και με τον Άρη Π. σε ετοιμότητα, κάθε φορά. Όλοι με τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις τους. Έτσι διαμορφώθηκε ο πυρήνας των ΜΕΤΑ με τους:

 • Μπέμπα Μ. [Βρότσλαβ-Αθήνα]
 • Ελένη Γ.[Κροστσιένκο-Γιελένια Γγούρα- Αθήνα]
 • Τάκης Τ. [Βρότσλαβ-Αθήνα]
 • Άρης Π. [Κροστσιένκο-Νόβα Χούτα - Αθήνα]…ο γνωστός Κροστσενκάς
 • Γιώργος Μ. [Κροστσιένκο-Κρακοβία-Αθήνα]
 • ο Λάζος Μ. [Βρότσλαβ-Αθήνα]
 • η Γεωργία Γκ-Μ [ Ζγκοζελετς – Βουδαπέστη- Βόλος]\
 • και εγώ [Κροστσιένκο -Στεττίνο-Αθήνα] με τον τρόπο μου

Δεν είχαμε ποτέ αρχηγό ή αρχηγούς, αποφασίσαμε συλλογικά για το όνομα των ΜΕΤΑ [έγιναν προτάσεις και ψηφίσαμε εκείνη του Τάκη Τ. -επιτυχημένη όπως φαίνεται].

Από το Φθινόπωρο του 2010 και μετά συναντιόμαστε κάθε Τετάρτη στο φιλόξενο χώρο του Ξενοδοχείου στη Λεωφ. Συγγρού 48, στην Αθήνα, όπου οι οικοδεσπότες Γιάννης Ζ. – Λίλα Οι. , συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες μας. Οι συναντήσεις μας ήταν και είναι ανοιχτές για όλους με πολύ περισσότερα άτομα τακτικά και μη κάθε φορά ,όπως ο Γιώργος Α. Γιώργος Τ., ο Γιώργος Ζ., ο Τάκης Λ., o Βασίλης Τ., o Δημοσθένης Οι., o Βασίλης Ζ., o Βασίλης Γ., o Γιάννης Ρ. και πολλοί άλλοι που έρχονται που και που, και άλλοι μια φορά στο τόσο. Όλα αυτά φτιάχνουν τους ΜΕΤΑ, με τις πρωτοβουλίες και τις δημιουργικές προτάσεις .Έχουμε τόσα πολλά κοινά, τόσα πολλά που μπορούμε και επιθυμούμε να κάνουμε ακόμη. Ο χρόνος βέβαια φεύγει και έφευγε και πριν άλλα,….καλύτερα ΜΕΤΑ παρά ποτέ!

Δραστηριότητες των ΜΕΤΑ

 1. Δεν έγινε η επιδιωκόμενη -για το καλοκαίρι του 2010- συνάντηση στο Κροστσιένκο για διάφορους λίγους.
 2. Έγινε πρώτο γλέντι την Άνοιξη του 2010 στο κέντρο Εννέα Όγδοα στην Αθήνα.
 3. Αμέσως ΜΕΤΑ έγινε η ιστοσελίδα των ΜΕΤΑ με πρωτοβουλία του Τάκη Τ. –και εν’ συνεχεία την υποστήριξη όλων μας –των ΜΕΤΑ.
 4. Έγινε η Μεγάλη Συνάντηση «Γράμμος 2010», στο Νεστόριο του νομού Καστοριάς αντί αυτής του Κροστσιένκο, με πρόταση –της τοποθεσίας της εκδήλωσης-του Γιώργου Μ. και, όπως γνωρίζουμε, όλοι με μεγάλη επιτυχία [330 άτομα]. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν καθοριστική για όλους εμάς τους ΜΕΤΑ, διότι επιβεβαίωσε τις προσδοκίες μας και επιβεβαίωσε τις ενθαρρυντικές μας επιδιώξεις για μια συσπείρωση .
 5. Έγινε η ομαδική εικαστική Έκθεση τον Δεκέμβρη στο Ιωνικό Κέντρο στην Αθήνα, με την ταυτόχρονη προβολή της ταινίας από τη Συνάντηση στο Νεστόριο, με πρωτοβουλία της Ελένης Γ.
 6. Έγινε το πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν σε κέντρο της Πάρνηθας, με μεγάλη συμμετοχή και άρτια οργάνωση των ΜΕΤΑ.
 7. Έγινε το αποκριάτικο γλέντι στην Λάρισα με επιτυχία και αυτό και τη συμβολή των φίλων μας από την περιφέρεια.
 8. Τώρα θα γίνει η εκδήλωση προς τιμήν των δασκάλων μας της 18 Μαΐου 2011 και πάλι στο Ιωνικό Κέντρο.
 9. Και βέβαια ετοιμάζουμε την μεγάλη συνάντηση –την επαναληπτική «ΓΡΑΜΜΟΣ 2011» -στο Νεστόριο για το καλοκαίρι με κλεισμένη την ημερομηνία 1,2 και 3 Ιουλίου 2011.

Επίσης, έχουμε ανάγκη από έναν δικό μας –σταθερό χώρο, δηλ. «το στέκι» μας για τις συναντήσεις και δραστηριότητες μας, έχουμε ανάγκη από πρωτοβουλίες και δημιουργική δουλειά, έχουμε ανάγκη από άτομα με θέληση και συλλογική δουλειά, έχουμε ανάγκη από περισσότερη συσπείρωση όλων των ανθρώπων μας.

Πετύχαμε –νομίζω-την ανεξαρτησία από διάφορα «καπελώματα» - κομματικά η άλλα. Βέβαια ήταν η αρχή μας. Λειτουργούμε χωρίς ηγέτες-για την ώρα είναι θετικό αυτό- άλλα φανταστείτε πόσο ωραίο και ενθαρρυντικό στοιχείο είναι αυτό για όλους μας. Έχουμε ακόμα κάποιες οργανωτικές και άλλες αδυναμίες, άλλα αυτά είναι μικρά και ασήμαντα μπροστά στην συλλογική δουλειά. Πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς άλλωστε.

Πιστεύω στους ανθρώπους των ΜΕΤΑ και όσο πάει περισσότερο πιστεύω, διότι αποδεικνύουν την θέληση και την επιθυμία για κάτι-πιο πέρα από ιδιοτέλεια και προσωπικές επιδιώξεις. Στο κάτω –κάτω τι κάνουμε, μιλάμε για τον εαυτό μας, για την ιστορία μας, για μας. Επιθυμούμε-πριν να είναι αργά-να κάνουμε κάτι και για την επόμενη γενιά, αν θα είμαστε άξιοι να το κάνουμε. Θα δείξει το μέλλον.

Το ανθρώπινο υλικό μας είναι πλούσιο, έχει στοιχεία αρκετά ενθαρρυντικά για ανάδειξη τους στο ανθρωπιστικό επίπεδο, που έχει σημασία όχι μόνο για μας τους ίδιους άλλα για την κοινωνία μας γενικά .

Αθήνα 17 Μαρτίου 2011

τάκης κουμαντάνος