τηλ: +30 6937562454

Η μεγάλη πολωνική σχολή, αφιέρωμα στον Πολωνικό κινηματογράφο

Η ΕΤ1 μέσα από την «Κινηματογραφική Λέσχη» ( κάθε Παρασκευή τα μεσάνυχτα ακριβώς) παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό απάνθισμα κορυφαίων ταινιών της Πολωνικής Σχολής: Στάχτες και διαμάντια (1958) του Άντρζεϊ Βάιντα, Νυχτερινό τρένο (1959) του Γέρζι Καβαλέροβιτς, Η επιβάτιδα (1961) του Άντρζεϊ Μουνκ, Το χειρόγραφο που βρέθηκε στη Σαραγόσα (1964) του Βόιτσιεχ Χας και Το μαχαίρι στο νερό (1962) του Ρόμαν Πολάνσκι.

Η Πολωνία είναι μια χώρα τυραννισμένη από συνεχείς εισβολές και κατακτήσεις των ισχυρών γειτόνων της επί πολλούς αιώνες, ανέπτυξε όμως (ή ίσως και εξ αιτίας αυτού) μια λαμπρή πολιτιστική παράδοση στη λογοτεχνία και στο θέατρο. Δεν είναι έτσι καθόλου παράξενο ότι κατά τη δεκαετία του ’50 και αργότερα, παρουσίασε μια πλειάδα σπουδαίων κινηματογραφιστών, που θεμελίωσαν τη Μεγάλη Πολωνική Σχολή. Ακόμα και όταν η χώρα μπήκε σε νέες, οξύτατες πολιτικές περιπέτειες και η κινηματογραφική παραγωγή της τραυματίστηκε, Πολωνοί σκηνοθέτες και τεχνικοί μετανάστευσαν και αιμοδότησαν το παγκόσμιο σινεμά.

Ο Άντρζεϊ Βάιντα άνοιξε, κατά κάποιον τρόπο, την αυλαία, με την ταινία Μια γενιά (1954) δημιουργώντας μια εξαιρετική τριλογία μαζί με τις κατοπινές Κανάλ (1957) και Στάχτες και διαμάντια (1958). Μια δύναμη, ευαισθησία και ύφος, που συνδύαζε τον πικρό ρομαντισμό της παράδοσης με τον οδυνηρό προβληματισμό για τα τρομερά χρόνια του πολέμου, της γερμανικής κατοχής και της πολωνικής αντίστασης, όπως και για τις νέες πληγές των αδελφοκτόνων μεταπολεμικών συγκρούσεων.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν οι Άντρζεϊ Μουνκ και Γέρζι Καβαλέροβιτς ενώ ο Βόιτσιεχ Χας φώτισε τους λαβυρίνθους των μηχανισμών στην ανθρώπινη συνείδηση, τη φαντασία και την ανέλιξη του χρόνου. Λίγο αργότερα, ήρθαν ο Ρόμαν Πολάνσκι και ο Γέρζι Σκολιμόφσκι.

Αυτή την Παρασκευή, 17.9.2010 Η ΕΠΙΒΑΤΙΔΑ ( Pasazerka)του Andrzej Munk  -έτος παραγωγής 1961

 Μουσικά θέματα από τις ταινίες του Zbigniew Preisner 30 Μαρτίου 2010

Ο Zbigniew Preisner ο διάσημος συνθέτης των ταινιών του Κισλόφσκι, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής ΑθηνώνΚυριακή 30 Μαϊου. Μαζί του η σοπράνο Elzbieta Towarnicka, ο Μανώλης Λιδάκης, σολίστ οργάνων, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου την οποία θα διευθύνουν ο Zbigniew Preisner και ο Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς και η Πολυφωνική Χορωδία Δήμου Βόλου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κάρκαλου. την

Το Μουσείο Φρυσίρα παρουσιάζει από τις 14 Απριλίου την έκθεση του Πολωνού Grzegorz Wnęk. Στα έργα του Wnęk η ζωγραφική επιστρέφει χωρίς ενοχές στην παράδοση της αναπαράστασης, αφήνοντας οριστικά πίσω συμπλέγματα και αναστολές σχετικά με τους δεσμούς της με το παρελθόν. Ο Wnęk δεν διστάζει να παρουσιάσει τη δυστυχία της καθημερινότητας• η ζωγραφική του δεν υποκύπτει στους κανόνες της ευχάριστης διακοσμητικότητας που χαρακτηρίζει σε τόσο μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη ζωγραφική. Αντιθέτως, αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση για προβληματισμό και κοινωνική ενεργοποίηση.

ΕΚΘΕΣΗ
ΠΟΥ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΡΥΣΙΡΑ
Μονής Αστερίου 3 & 7, Πλάκα, 210 3234678
ΠΟΤΕ: 14/04-30/11

 

Έτος Σοπέν για τον «Μουσικό Παράδεισο» με συναυλίες-εκθέσεις-ημερίδα: Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Μαϊου (10/5/2010)

Αφιερωμένο στον Frederic Chopin για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του είναι το φετινό διήμερο εκδηλώσεων «Μουσικός Παράδεισος» που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά από το Πνευματικό Κέντρο και το Δημοτικό Ωδείο Κορυδαλλού.
Οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν συναυλίες, εκθέσεις και ημερίδα για τη ζωή και το έργο του μεγάλου μουσουργού διοργανώνονται σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Πρεσβεία της Πολωνίας- Ινστιτούτο Σοπέν, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν σημαντικοί σολίστ και μουσικολόγοι από την Ελλάδα και την Πολωνία, ανάμεσά τους η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, το Prima Vista Quartet, ο Ίων Ζώτος, ο Νίκος Μαλιάρας, ο Μάρκος Τσέτσος, ο Γιώργος Φιτσιώρης, ο Γιάννης Φούλιας και ο Miroslaw Gasieniec. Ακόμα συμμετέχουν οι: Μάνος Κιτσικόπουλος, Δημήτρης Μαγκριώτης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γεωργία Τριανταφύλλου και Αναϊτ Τερ- Τατσατιάν.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης Νίκος Χριστοδούλου, διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Κορυδαλλού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Σάββατο 15 Μαΐου,
• Εκθέσεις- εγκαίνια 8 μ.μ
I. Έκθεση Chopin της Πρεσβείας της Πολωνίας και του Ινστιτούτου Chopin
II. Έκθεση Chopin “L’ atelier du compositeur” της “Cite de la Musique”, με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Γαλλίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.
• Συναυλία, 9 μ.μ
Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, πιάνο
Prima Vista Quartet (κουαρτέτο εγχόρδων, Βαρσοβία)
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται το Κονσέρτο για πιάνο αρ. 2 του Chopin, σε μεταγραφή του συνθέτη για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων.

Κυριακή 16 Μαΐου
• Συμπόσιο- ημερίδα , 4 μ.μ
Chopin: έργο, ιστορία, καινοτομία, ερμηνεία. Συμμετέχουν: Ίων Ζώτος, Νίκος Μαλιάρας, Μάρκος Τσέτσος, Γιώργος Φιτσιώρης, Γιάννης Φούλιας, Νίκος Χριστοδούλου, Miroslaw Gasieniec.
Σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Chopin (Πολωνία).
• Συναυλία,
9 μ.μ
Έργα για πιάνο και μουσική δωματίου
Σολίστ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δημοτικού Ωδείου Κορυδαλλού: Μάνος Κιτσικόπουλος, Δημήτρης Μαγκριώτης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γεωργία Τριανταφύλλου και Αναϊτ Τερ- Τατσατιάν.

«Σινέ Παράδεισος»: Ζάππα 4 και Αγ. Γεωργίου.
Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: 210-49.63.914, 210-49. 60.955.

Σχόλια

    Δεν υπάρχουν σχόλια, γίνεται ο πρώτος που θα γράψει σχόλιο.

Commenting is not available in this channel entry.