τηλ: +30 6937562454

Ημερίδα “Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Ευρώπη”

 

Στις 13/12/2011 έγινε στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων ημερίδα υπό τον γενικό τίτλο "Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Ευρώπη".

Το έναυσμα για την ημερίδα δόθηκε με το ταξίδι του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου στο Ουζμπεκιστάν το 1998, και η επαφή που είχε με τους εναπομείναντες εκεί πολιτικούς πρόσφυγες σε καθαρά διαπροσωπικό επίπεδο η κ. Σιμώνη Ζαφειροπούλου, που συνόδευε τον Πρόοεδρο στο ταξίδι του αυτό.

Στην έντονη ανάγκη για επαφή με τους Έλληνες της πατρίδας, οι πολιτικοί πρόσφυγες της παρουσίασαν έναν μεγάλο όγκο φωτογραφιών από την εγκατάσταση των Ελλήνων, μέχρι την εκπαίδευση, την καθημερινότητα και την πνευματική παραγωγή των προσφυγικών κοινοτήτων.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα και έγινε η φωτογραφική έκθεση που συμπεριλάμβανε φωτογραφικό υλικό από όλες της χώρες υποδοχής των πολιτικών προσφύγων.

Την έναρξη της ημερίδας έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ο οποίος μίλησε με πολύ θερμά λόγια και έδειχνε να γνωρίζει αρκετά το θέμα της πολιτικής προσφυγιάς των Ελλήνων στις πρώην ανατολικές χώρες.

Το πρόγραμμα της ημερίδας συμπεριλάμβανε μια πλειάδα ανθρώπων, που με τον ένα η άλλο τρόπο έχουν σχέση με το ζήτημα της προσφυγιάς, είτε ως εκπρόσωποί των πρεσβειών των χωρών υποδοχής των προσφύγων, είτε ως ακαδημαϊκοί, ερευνητές και συγγραφείς.

Αξίζει να αναφέρουμε και την παρουσία της συγγραφέως Άλκης Ζέης που έχοντας βιωματικές εμπειρίες από την δίχρονη παραμονή της στην Τασκένδη, περιέγραψε με έναν τρυφερό και νοσταλγικό τρόπο το ταξίδι ,και την πρώτη ματιά σε μια πόλη με απίστευτες αντιθέσεις στην πληθυσμιακή σύνθεση της.

Χαρακτηριστική είναι η φράση της ότι οι Ουζμπέκοι ξύπνησαν ένα πρωινό και είδαν ανάμεσα τους νέους πολίτες χωρίς τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των Ουζμπέκων με τους οποίους "κλήθηκαν" να συνυπάρξουν.

Και κατάφεραν να συνυπάρξουν και να κάνουν την ενσωμάτωση του ελληνικού στοιχείου ομαλή.

Οι METAπαραβρέθηκαν στην εκδήλωση με ισχνή εκπροσώπηση, αλλά όσοι από εμάς καταφέραμε να παραβρεθούμε αποζημιωθήκαμε πραγματικά διότι είχαμε την ευκαιρία να θυμηθούμε, να φρεσκάρουμε και πολλές φορές να μάθουμε για ιστορικά γεγονότα που αγνοούσαμε και μοιάζει να ήταν καθοριστικά για την μετέπειτα πορεία των πολιτικών προσφύγων.

Κρίμα που δεν καταφέραμε να παρασύρουμε περισσότερους σε αυτό το ταξίδι αναδρομής και στις πτυχές της πορείας του εκπατρισμένου ελληνισμού και των κοινοτήτων που δημιούργησε στις χώρες υποδοχής.

Ας ελπίσουμε ότι στην επόμενη εκδήλωση με θέματα που αφορούν την πλούσια ιστορία των γονιών μας να έχουμε κοντά μας περισσότερους από εμάς και με διάθεση για πιο ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση μιας παρόμοιας εκδήλωσης.

Η ημερίδα έκλεισε με την ξενάγηση των παρισταμένων στην έκθεση « Καλή Πατρίδα.....»

Χριστίνα Γιουβρή

 

Σχόλια

    Δεν υπάρχουν σχόλια, γίνεται ο πρώτος που θα γράψει σχόλιο.

Commenting is not available in this channel entry.